Nelson-mis (in voorverkoop tot 10 november: €20)

Hoe kan het dat je van muziek, geschreven in bange en barre tijden, zó op kunt frissen?

’s-Hertogenbosch’ Vocaal Ensemble (HVE) wil je dit laten ervaren tijdens een klassiek vocaal concert met geestelijke muziek, op zaterdag 18 november 2023 om 19:30 uur, in de Sint-Catharinakerk in Den Bosch. HVE voert de meesterlijke Nelson-mis van Joseph Haydn uit. Daarnaast enkele werken van Edward Elgar, Wolfgang A. Mozart, Arvo Pärt en John Tavener, instrumentaal en koorzang. Het concert duurt ruim een uur. Er is geen pauze.

Joseph Haydn (Oostenrijk, 1732-1809) schreef zijn ‘Missa in Angustiis’ (mis in benarde tijden) in 1798, op hoge leeftijd en aan het einde van zijn carrière, aan het hof van de familie Esterházy, bij wie hij 30 jaar lang in dienst was. De mis kwam dan ook tot stand in Slot Esterházy. Deze Latijnse mis wordt, net als enkele andere geestelijke werken die hij in die tijd componeerde, als een meesterwerk beschouwd. En terecht. Deze mis voor vierstemmig koor, vocale solisten en orkest bevat alles waar muziekliefhebbers hun hart aan op kunnen halen. Het is 40 minuten lang een explosie van mooie en meeslepende melodieën, energieke tempi en momenten van vredige verstilling. Trompetten en pauken markeren de hoogtepunten. Er zijn uitdagende partijen voor solo-zangers en instrumentalisten, vooral voor de strijkers. Koor en vocale solisten wisselen elkaar af, als in een fijn gesprek met elkaar. Voor koorleden is het heerlijk zingen, voor luisteraars is het lekker luisteren.

De Missa in Angustiis wordt nu meestal ‘Nelson-mis’ genoemd en kwam tot stand in de zomer van 1798. Het jaar 1798 was een jaar van heftige beroering, onrust en ontreddering in veel opzichten: sociaal, economisch en vooral: oorlog. Napoleon had in korte tijd diverse veldslagen gewonnen in Oostenrijk. Net voordat de ‘mis in bange tijden’ in première zou gaan, versloegen de Engelsen onder aanvoering van Admiraal Nelson, de Franse vloot bij de Nijl in Egypte. Uiteindelijk leidde de associatie met deze gebeurtenis tot de bijnaam ‘Nelson-mis’.

Welkom bij het concert van ’s-Hertogenbosch’ Vocaal Ensemble! Vergeet oorlogen en wapengekletter. Vergeet spetterende nederlagen en verlies je in spetterende muziek.

Een leuk weetje. Wist je dat Napoleon op maandag 7 mei 1810 de Heilige Mis bijwoonde in de Sint-Catharinakerk in Den Bosch? Dat is de locatie van ons concert op 18 november. De kans dat je op de stoel van Napoleon zit is klein. De kans dat je van een sprankelend concert geniet is groot.
Wij nodigen u van harte uit!

HVE is voor dit project uitgebreid met aantal zangers en wordt begeleid door het Dordrechts Kamerkoor (12 strijkers, 2 trompetten en barokpauken) en organist Ruud Huijbregts. De solopartijen worden gezongen door Linde Schinkel (sopraan), Emilie Wijers (alt), Jelle Leistra (tenor) en Mark Gough (bas).