Nelson-mis

Onze uitvoering van de Nelsonmis vond plaats op zaterdag 18 november 2023 om 19:30 uur in de prachtige Sint-Catharinakerk in Den Bosch. We waren zeer tevreden over de uitvoering, net zoals de ruim 180 bezoekers! Behalve deze mis van Joseph Haydn werden enkele werken van Edward Elgar, Wolfgang A. Mozart, Arvo Pärt en John Tavener uitgevoerd. Het concert duurde ruim een uur.

HVE was voor dit project uitgebreid met aantal zangers en werd begeleid door het geweldige Dordrechts Kamerorkest (12 strijkers, 2 trompetten en barokpauken) en organist Ruud Huijbregts. De solopartijen werden gezongen door Linde Schinkel (sopraan), Emilie Wijers (alt), Jelle Leistra (tenor) en Mark Gough (bas).

Joseph Haydn (Oostenrijk, 1732-1809) schreef zijn ‘Missa in Angustiis’ (mis in benarde tijden) op hoge leeftijd en aan het einde van zijn carrière. Deze Latijnse mis wordt, net als enkele andere geestelijke werken die hij in die tijd componeerde, als een meesterwerk beschouwd.
De Missa in Angustiis wordt nu meestal ‘Nelson-mis’ genoemd en kwam tot stand in de zomer van 1798. Dat jaar was net als nu een jaar van heftige beroering, onrust en ontreddering in veel opzichten: sociaal, economisch en vooral: oorlog. Napoleon had in korte tijd diverse veldslagen gewonnen in Oostenrijk. Net voordat de ‘mis in bange tijden’ in première zou gaan, versloegen de Engelsen onder aanvoering van Admiraal Nelson, de Franse vloot bij de Nijl in Egypte. Uiteindelijk leidde de associatie met deze gebeurtenis tot de bijnaam ‘Nelson-mis’.
Overigens woonde Napoleon, die door admiraal Nelson was verslagen, tijdens een driedaags bezoek aan ‘s-Hertogenbosch in mei 1810 de Heilige Mis bij in de kerk van onze uitvoering.

Het programma:

  1. J. Tavener – Mother of God, Here I stand
  2. E. Elgar – Nimrod, door orkest en Ruud Huijbregts
  3. W.A. Mozart – Ave Verum Corpus
  4. A. Pärt – Trivium, door Ruud Huijbregts
  5. J. Haydn – Missa in Angustiis (Nelsonmis)

Het programmaboekje met o.a. informatie over solisten en de vertalingen van de liederen vind je hier.